1996-1997 idi sanırım, ilk kurduğum Linux dağıtımını (distribution/distro) hiç unutmuyorum : “Slackware” idi. O zamanlar internet filan yoktu denecek durumdaydı ve CD ile bulmanız gerekiyordu. ODTÜ’nün bir organizasyonu ile ekibe ulaşıp Slackware CD’mi posta ile göndermişlerdi. Kurduğumda çıkan “şey” enteresandı ama bir sürü şeyi çalıştırmak için çıldırmıştım. Tabi virtualization yok, HDD’de partition açıp oraya kuruyorduk.Slackware bir paket kurmak için her şeyin .tar.gz ‘sini (tarball) indirip “./configure” “make” “make install” ile compile edip çalışmasını umuyorduk.

Ardından RedHat’i keşfetmiş ve “rpm”i kullandığımda “oh be” demiştim. Bu defa da bir paket kurarken o paketin çalışması için gerekli (dependent) paketleri kurma işkencesi başlamıştı. Sonra Debian diye bir dağıtım var “apt-get install filan” deyince filan paketini ve gerekli (dependent) paketleri bulup kendisi kuruyor denmişti. İşte bu noktada “budur” demiştim. Tabi bu sistemin çalışması için her bir paketin sahibinin (package maintainer) olduğunu da öğrenmiştim ve birilerinin emeği sayesinde bu şekilde bir sistemi kullanabildiğimi de farketmiştim.

Bu noktadan sonra Linux üzerinde birşeyler denemem gerekirse (neymiş bu Qmail, hadi şu Apache/PHP/MySQL işini Linux’ta kuralım -ki o zamanlar MySQL Windows’da yoktu- vs denemeler için ) hep Debian’ı tercih ettim. Ayrıca Debian birçok Linux dağıtımının atası oldu. Örneğin o zamanlar ilk Linux Live CD olan “Knoppix”in atasıydı. “Ubuntu” desktop için yaygınlaşıyordu. “BackTrack” (ve sonra “Kali”) hacker/cracker dünyasında parlamıştı ve daha birçok versiyonu …

Ta o zamanlardan beri hep bu konforu aradım ve Linux ile birşey test etmek istediğimde hep Debian ‘ı tercih ettim. Bilmiyorum tam bir referans olur mu ama çok eski bir site olduğu için ben güveniyorum DistroWatch.com’a . DistroWatch’ta son 12 ay içerisinde en çok indirilen Open Source dağıtımlara baktığımda (http://distrowatch.com/index.php?dataspan=52) Debian yüzlerce dağıtım arasında 2. sırada. 

Debian imajları ve desteği artık Microsoft Azure’da 🙂 Bu konu ile ilgili olara olarak credativ ‘i partner olarak seçtik. Credativ hem imajların maintain edilmesi hem de Microsoft Azure’da Debian çalıştıran müşterilerimize destek verilmesi konusunda, Microsoft Azure Destek Ekibindeki Açık Kaynak Destek Ekibimiz ile birlikte çalışıyor ve size en iyi hizmeti vermek için çalışıyor olacak. Yani yaptığımız “.iso” ları indirip Microsoft Azure’a koymaktan ibaret değil 🙂

http://portal.azure.com ‘da “+ New” den arama kutusuna Debian yazıp arayın, Debian Jessie ve Wheezy’nin sizi beklediğini göreceksiniz. Sonrası da bir hostname, username, şifre vs. detayları girmek ve “Create” butonuna basmak ve Debian’ınınızın açılmasını beklemekten ibaret : 

 

 

Microsoft Azure’da açık kaynaklı yazılım kullanımı artmaya devam ediyor. Açık kaynaklı kod kullanan uygulamalar ile çalışan birçok projenin Microosft Azure’da çalıştığını, sizin de açık kaynak kod kullanan projelerinizi de Microsoft Azure’a beklediğimizi bir kere daha hatırlatmak isterim. Eğer hala Microsoft Azure’u denemediyseniz -kimseye söylemeyin ama aramızda kalsın 🙂 – benden size 30 günlük/200$’lık deneme hesabı: https://azure.microsoft.com/tr-tr/pricing/free-trial/ . (30 gün ya da 200$ hangisi önce biterse deneme süreniz bitiyor olacak). Tabi ki deneme hesabınız bititkten sonra kredi kartınızı girerek projenizi Azure’da çalıştırmaya devam edebilirsiniz.

Microsoft Azure’da Debian dağıtımının anonsu ile ilgili tüm detayları https://azure.microsoft.com/en-us/blog/debian-images-now-available-on-azure/ ‘dan okuyabilirsiniz. Ayrıca https://azure.microsoft.com/tr-tr/overview/choose-azure-opensource/ adresindeki Microsoft Azure’da Açık Kaynaklı ürünlerin kullanımı ile ilgili açıklamalarımızı da okuyabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>